AMSTERDAM – Nederland is gedaald van achtste naar de tiende plaats op een rangschikking van de meest ‘ondernemende landen’ ter wereld.

Dat blijkt uit de zogenoemde Global Entrepreneurship and Development Index (GEDI), een lijst die jaarlijks wordt samengesteld door onder meer de Amerikaanse George Mason universiteit.

Denemarken, dat in 2011 de index nog aanvoerde, is in 2012 gezakt naar de vijfde plaats. De Verenigde Staten hebben het stokje overgenomen als meest ondernemende land ter wereld.

De top tien bestaat verder uit Zweden, Australië, IJsland, Canada, Zwitserland, België en Noorwegen. Nederland moet zijn tiende positie delen met Taiwan.

Onderwijs

De index wordt gebaseerd op 15 verschillende variabelen, waaronder de kwaliteit van het onderwijssysteem, de mate van corruptie, onderzoek en overheidsstimulering van ondernemerschap.

Volgens het onderzoek wordt wereldwijd slechts 30 procent van de ondernemerscapaciteit benut. Dit betekent dat alle landen nog forse vooruitgang kunnen boeken.

De grootste vooruitgang is geboekt door Hongarije, de Verenigde Arabische Emiraten en Uruguay. De Aziatische landen China, India, Korea en Maleisië vielen het meest terug.