DEN HAAG - De aanbestedingsprocedure voor een nieuw dienstwapen voor Nederlandse politieagenten moet worden overgedaan. De politie mag niet zomaar in zee gaan met nummer twee Heckler & Koch uit de vorige aanbestedingsprocedure, nu het contract met fabrikant Sig Sauer niet doorgaat.

Dat heeft de rechter in Den Haag dinsdag bepaald in een kort geding dat wapenfabrikanten Beretta en Walther hadden aangespannen.

Het contract van de Nederlandse politie met Sig Sauer kan niet doorgaan, omdat het vuurwapen van dat bedrijf niet aan de eisen voldoet.

Door het eerder definitieve gunnen van het contract aan Sig Sauer heeft de politie de aanbiedingen van de overige inschrijvers verworpen, meent de rechter. De procedure moet worden overgedaan, zodat alle concurrenten weer een eerlijke kans krijgen.

Vertraging

In november bleek al dat de vervanging van het dienstpistool van de politie door de situatie met Sig Sauer zeker een half jaar vertraging oploopt. Het gaat om ruim 40.000 wapens.

Voorlopig blijven de huidige Walther en Glocks in gebruik.

Nieuwe kans

Fabrikant Walther is verheugd over het vonnis, laat advocaat Gerard ’t Hart weten. ,,Alle gegadigden krijgen een nieuwe kans de opdracht in de wacht te slepen’’, aldus ’t Hart.

Walther eindigde in de vorige aanbestedingsprocedure op de derde plaats.Het bedrijf had drie pistolen aangeboden.

Het wapen van Sig Sauer bleek onvoldoende betrouwbaar in het gebruik, omdat het te veel storingen heeft. Het vuurwapen levert volgens minister Ivo Opstelten risico op voor de veiligheid van de agenten op straat.

Volgens de politie wordt het huidige dienstwapen door slijtage inmiddels ook gevaarlijk.