DEN HAAG - Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) laat twee voorstellen van het bedrijfsleven om files fiscaal te bestrijden, verder bekijken. Het gaat om een bonusregeling voor leaserijders en een zogenoemd mobiliteitsbudget voor mensen zonder auto van de zaak.

Weekers kreeg de voorstellen maandag uit handen van de zogenoemde werkgroep B50, een groep van inmiddels 52 grote werkgevers in het land, zoals ABN Amro, KLM, KPN en Schiphol.

De staatssecretaris noemde de voorstellen interessant. ''Files kosten tijd en geld, daarom ben ik erg blij met alle voorstellen vanuit het bedrijfsleven om die aan te pakken.''

Bonusregeling

Bij de bonusregeling is het doel om de werknemer met een variabele kostenvergoeding te stimuleren minder en zuiniger te rijden of met het openbaar vervoer te reizen. Als de werknemer vervolgens tegen lagere kosten reist, kan hij de bonus in eigen zak steken.

Met het mobiliteitsbudget is het doel dat werkgever en werknemer zich steeds de vraag stellen of een reis wel noodzakelijk is en of de auto wel het juiste vervoersmiddel is.

Leasebedrijf Leaseplan zegt de voorstellen toe te juichen. "Er zijn echter fiscale maatregelen noodzakelijk wil het voorstel van de Werkgroep Mobilteitsbudget kansrijk zijn", aldus de organisatie. Alleen op die manier ontstaat volgens Leaseplan een financiële prikkel voor zakelijke automobilisten om minder te gaan rijden.