MIDDELBURG - Het Zeeuwse energiebedrijf Delta zal plannen voor een tweede kerncentrale de komende twee tot drie jaar niet doorzetten. Dat heeft de onderneming maandag laten weten aan de aandeelhouders.

Delta besloot vorige maand een besluit over het starten van het traject om te komen tot een vergunning voor de tweede centrale met een half jaar uit te stellen. Directeur Peter Boerma stapte daarna op.

Delta meldde maandag dat de afgelopen tijd is gebleken dat voorlopig geen kerncentrale kan worden gebouwd. Er is overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt met lage energieprijzen.

Voordelen

Delta blijft geloven in de voordelen van kernenergie zoals de lage kostprijs op lange termijn en de enorme reductie van het broeikasgas CO2. Een nieuwe kerncentrale zou op zijn vroegst pas in 2020 in gebruik worden genomen.

Delta zal blijven investeren in nieuwe capaciteit om energie op te wekken. ''Er zijn diverse opties die een kortere implementatie in tijd hebben dan kernenergie"", aldus Delta.

Het besluit tot uitstel is ook ingegeven door het slechte investeringsklimaat en onzekerheid over het beleid rond verhandelbare rechten voor uitstoot van het broeikasgas CO2.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen (EL&I) zegt in een reactie dat het aan de energiebedrijven zelf is om te besluiten over investeringen. ''Het kabinet zet geen belastinggeld in voor de bouw van een kerncentrale, zoals we dat ook niet doen bij kolen- of gascentrales.''

Wel schept de overheid de voorwaarden voor een evenwichtige mix van energie, die geleidelijk duurzamer wordt terwijl de rekening zo laag mogelijk blijft. Daarin kan ook kernenergie een rol hebben, aldus de minister.

Greenpeace

''Dit is het einde van het nucleaire tijdperk in Nederland’’, aldus een opgeluchte woordvoerder van Greenpeace maandag.

De organisatie is erg blij met het besluit van het Zeeuwse energiebedrijf Delta om de plannen voor een tweede kerncentrale de komende 2 tot 3 jaar niet door te zetten.

Hoewel Greenpeace beseft dat uitstel niet per se afstel is, verwacht de milieuorganisatie niet dat die centrale er ooit nog zal komen. ''De maatschappelijke onrust rond kerncentrales is zo groot. Nederland wil heel duidelijk schone energie en geen kerncentrales.’’

Opluchting

Volgens een woordvoerster van comité 'Borssele 2' nee is haar organisatie ''ontzettend opgelucht'' over het uitstellen van de kerncentrale. ''Van uitstel komt afstel'', aldus de woordvoerster.

Het besluit van energiebedrijf Delta kwam volgens haar niet als een verrassing voor de tegenstanders. ''Delta maakte sinds het najaar een terugtrekkende beweging'', aldus de zegsvrouw. Volgens haar heeft kernenergie momenteel weinig draagvlak onder de bevolking, onder meer als gevolg van de kernramp in Fukushima.