AMSTERDAM - De financiële sector wordt van alle bedrijfstakken in Nederland het minst vertrouwd, zo blijkt maandag uit een jaarlijkse peiling van pr-bedrijf Edelman.

De financiële dienstverleners kregen de afgelopen vijf jaar 42 procentpunt minder vertrouwen in Edelmans 'Trust Barometer, en worden nu nog door slechts 40 procent van de 1000 respondenten als betrouwbaar gezien.

Alle sectoren in Nederland krijgen minder vertrouwen, maar in de energiesector, de voedingsmiddelenindustrie en de media daalde het vertrouwen vorig jaar het hardst.

Score

Het Nederlandse bedrijfsleven als geheel krijgt een score van 65 procent. Edelman noemt dat "een significante daling maar lang niet zo dramatisch als bij buurland Duitsland (van 52 tot 34 procent) en Frankrijk (van 48 naar 28 procent) die zich in het hart van de economische crisis van de eurozone bevinden".

Minder dan de helft van het Nederlandse publiek (47 procent) zegt de overheid te vertrouwen. "Nederland, van oudsher een van Europa's koplopers van vertrouwen, is het enige land in Europa met een AAA-status waar het vertrouwen in de overheid met dubbele cijfers daalde", aldus Edelman.