AMSTERDAM - De Britse overheid stelt 300 leegstaande overheidsgebouwen tegen lage huurtarieven beschikbaar voor startende ondernemingen.

Dat bericht The Wall Street Journal maandag op basis van een uitgelekte speech van premier David Cameron. Nu de werkloosheid oploopt, hoopt Cameron op een opleving van het ondernemerschap in zijn land.

Tegelijkertijd is de Britse regering bezig met een bezuiniging op het overheidsapparaat, waardoor er onder meer ruim 700.000 overheidsbanen verdwijnen en panden leeg komen te staan. "Onze eerste prioriteit voor de gebouwen die leegstaan is om ze te verkopen", zegt Cameron.

Maar hij verwacht dat een flink deel nog wel even leeg zal blijven staan, terwijl veel ondernemingen op zoek zijn naar betaalbaar onderdak. De vraag is hoe private verhuurders reageren op het aanbod van goedkope overheidspanden.

Ook in Nederland neemt de leegstand toe, met name in de commerciële vastgoedsector. Dat heeft al tot veel initiatieven geleid, zoals Refill Now, waarbij kleinere bedrijven profiteren van de leegstand en de behoefte aan nieuwe huurders.