DEN HAAG - Het wegtransport vanuit Nederland naar Frankrijk is het laatste decennium met 5 procent toegenomen, tot bijna 6 miljoen ton in 2010. In omgekeerde richting was juist sprake van een afname, van 3,7 miljoen ton in 2000 tot 3,5 miljoen ton.

In omgekeerde richting was juist sprake van een afname, van 3,7 miljoen ton in 2000 tot 3,5 miljoen ton. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Frankrijk is na Duitsland en België de grootste markt voor het internationale wegvervoer. Van alle uit Nederland vervoerde goederen ging 80 procent naar België en Duitsland, 12 procent had Frankrijk als eindbestemming.

Ruim een derde van de vervoerde goederen bestond uit landbouw- en voedingsproducten en levende dieren, die vooral naar de grote markten gingen in de regio île de France.

Chemische producten maakten 17 procent uit van de lading die Nederlandse vrachtwagens naar Frankrijk vervoerden. Hiervoor waren de industrieën in Rhône-Alpes, economisch de tweede regio in Frankrijk, een belangrijke bestemming.