AMSTERDAM – Ondernemers zijn niet blij met de wildgroei aan ondernemersfondsen. “Het is onduidelijk wat er precies met het geld in die fondsen gebeurt”, zo stelt een persvoorlichter van MKB Nederland.

Ondernemersfondsen beheren de gelden die een gemeente binnenhaalt via een voor alle ondernemers verplichte gemeentelijke belasting of heffing, zoals de ozb of de reclamebelasting.

Deze middelen worden vervolgens weer ingezet voor alle ondernemers binnen de betreffende gemeente. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld onderhoud van het bedrijventerrein of winkelgebied en de Sinterklaasintocht.

“Wij zouden liever zien dat gekozen wordt voor BIZ (Bedrijven Investerings Zones), omdat die wettelijk geregeld is. Hierin hebben ondernemers zelf meer zeggenschap, hoewel ze wel wat bureaucratisch zijn.”

Reclamebelasting

Detailhandel Nederland liet donderdag weten te vinden dat het gemeenten verboden moet worden winkeliers verplicht lid te laten worden van een winkeliersvereniging en hen door het heffen van de reclamebelasting op kosten te jagen.

Dat de gemeente zelf het tarief van de reclamebelasting bepaalt, is de belangenvereniging een doorn in het oog. De belasting bestaat vaak uit een vast bedrag per winkel of een bedrag per vierkante meter. Dit kan soms oplopen tot 5000 euro.

De gemeente kan de opbrengsten van de reclamebelasting storten in een ondernemersfonds, maar kan er ook voor kiezen het geld zelf te houden. De lokale overheid is in de meeste gevallen de partij die het ondernemersfonds instelt en beheert, omdat zij ook de gelden int.

Nieuwjaarsreceptie

“Zo kunnen gemeenten bijvoorbeeld bezuinigen op gemeentelijke taken, zoals het schoonmaken van de winkelstraat, en dat voortaan uit het potje van de reclamebelasting betalen. Maar er kan net zo goed een nieuwjaarsreceptie van de gemeente mee gefinancierd worden”, aldus Detailhandel Nederland.

Detailhandel Nederland wil af van de reclamebelasting. Zo ver wil MKB Nederland niet gaan. “Wij snappen dat er lasten moeten zijn”, aldus de persvoorlichter, “maar we vinden wel dat de overheid voor ondernemers een nullijn moet hanteren en dat de lasten dus niet verder moeten stijgen.”