Ik wil het nieuwe jaar graag beginnen met de beste wensen en een paar welgemeende adviezen aan alle ondernemers van Nederland. Dat doe ik met behulp van enkele leden van het onvolprezen kabinet-Rutte.

Door Dick Bosscher

Je kunt heel eenvoudig zeggen dat het huidige kabinet de Nederlandse samenleving aan alle kanten afbreekt en van nieuwe, populistische en daardoor uiterst breekbare heipalen voorziet, maar deze ministersploeg levert oneliners af waar we wel degelijk iets mee kunnen. We hoeven er geen wandtegeltjes van te bakken, maar doe er wel uw voordeel mee, want de praktijk leert dat u ermee weg komt.

Dankzij Maxime Verhagen heeft u een adequaat antwoord op de vraag waarom u uw product nog niet heeft afgeleverd: “Ook bij heilige huisjes kan het voorkomen dat de dakkapel lekt”.

Ook goed bruikbaar: “Ik weet niet meer wat ik gezegd heb, weet u het nog?”(Schipper). Uiteraard mag in discussies met uw klanten “doe ‘s normaal, man” te pas en te onpas gebruikt worden, bij voorkeur gevolgd door “Doe zelf effe lekker normaal, man”.

Offerte

Wilt u op resolute wijze aangeven dat u een offerte aan de hoge kant vindt, brom dan het staccato van Opstelten na: “Dat gaan we gewoon níet doen”.

Mocht uw opdrachtgever niet tevreden zijn en heeft hij daar eigenlijk gelijk in, dan zegt u: ‘‘Dit verdient inderdaad geen schoonheidsprijs’’ of: ‘’Dit had anders gekund’’ (Rutte). Wijst uw klant u desondanks op een minpuntje, dan citeert u staatssecretaris Bleker: ‘’Het is niet alleen maar kommer en kwel’’.

Ook minister De Jager helpt ons een handje wanneer ons bijvoorbeeld wordt gevraagd of we die factuur nu eens betalen: “Ik doe geen uitspraak over waarschijnlijkheid”. In plaats van het irritante “hands on” hebben we tegenwoordig Opsteltens “meteen ingrijpen, daar krijg ik een warm gevoel van”.

Kanttekening

Vraagt een opdrachtgever of u iets kunt doen terwijl u dat nooit eerder heeft gedaan, dan zegt u: ‘’Het woord onmogelijk ken ik niet’’ (Leers). Lijkt het erop dat uw opdrachtgever een kritische kanttekening gaat maken, houd dan gewoon uw hand voor zijn of haar mond (Veldhuijzen van Zanten).

In een discussie met het productschap over nut versus kosten mag u gerust Piet Hein Donner op licht pedante toon napraten: “U geeft nu toe dat u kletst uit uw nekharen”.

Ik besluit met nog een citaat van onze minister van Economische Zaken, want daaruit blijkt een warme betrokkenheid bij ondernemend Nederland: “Ik zie mezelf een beetje als de terreinknecht van een voetbalclub. Ik kan zorgen voor de goede grasmat, maar de spelers moeten de doelpunten maken”.

De beste wensen voor 2012!

Dick Bosscher is journalist en trainer/coach journalistiek en communicatie en eigenaar van Duidelijker bv. Hij traint journalisten en geeft communicatietrainingen aan bedrijfsleven en overheden. Je kunt hem volgen op Twitter (@dickbosscher).