DEN HAAG - De supermarkten hebben in de week voor kerst een omzet behaald van 825 miljoen euro. Dat heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag bekendgemaakt.

Niet eerder gaven we met zijn allen zo veel geld uit aan eten en drinken rond de kerstdagen. Het oude kerstrecord van 751 miljoen euro stamde uit 2006.

De omzet overtreft volgens de brancheorganisatie alle verwachtingen. Vorig jaar harkten de supers in de week voor kerst nog ruim 721 miljoen euro aan omzet binnen. Mede door de sterke kerstverkopen bereikt de omzet over heel 2011 waarschijnlijk voor het eerst de 33 miljard euro.

Volgens marktonderzoeksbureau SymphonyIRI, dat de cijfers heeft verzameld, profiteerden de supermarkten van het feit dat Kerstmis in het weekeinde viel. Ook speelde waarschijnlijk mee dat door de economische onzekerheid meer mensen thuis Kerstmis hebben gevierd dan in voorgaande jaren.

Voor vrijdag en zaterdag wordt wederom topdrukte voorzien bij de supermarkten. Omdat oudjaar op zaterdag valt, verwacht het CBL dat veel mensen meer werk maken van het diner.