RIJSWIJK - Werknemers die in december met pijn in het hart op hun loonstrookje zagen dat er 613 euro aan spaarloon was ingehouden, kunnen nu alweer een aanvraag indienen om dat - belastingvrij- terug te boeken. De banken beloven het dan binnen 2 weken over te maken.

Een rondgang langs de grote vier banken donderdag leert dat sinds begin oktober iets minder dan 240.000 mensen alsnog gebruik maakten van de fiscaal aantrekkelijke regeling voor werkenden. De regeling houdt per 1 januari 2012 op te bestaan. Vanaf die datum zijn de tegoeden ook geheel opneembaar.

Over hoeveel geld er precies is ingelegd, kunnen de banken nog niks zeggen. Dat heeft volgens een woordvoerder van SNS onder andere te maken met het feit dat ook mensen die al een spaarloonregeling hadden, konden bijstorten. Een woordvoerster van ING denkt dat het bedrag van 613 euro, het maximum, vaak is ingelegd. ''Maar mensen kunnen natuurlijk ook minder inleggen.''

Rabobank kreeg er ruim 85.000 nieuwe spaarloonrekeninghouders bij in de laatste drie maanden van het jaar, waarvan de bulk in november een aanvraag deed. Maar ook in december meldden nog bijna 25.000 mensen zich aan voor het voordeeltje. ABN kon ongeveer 70.000 nieuwe rekeningen openen, ING zo'n 64.000 en SNS bijna 20.000.