FRANKFURT - Het op grotere schaal opkopen van staatsobligaties van eurolanden door de Europese Centrale Bank (ECB) zal de eurocrisis slechts verergeren.

Dat zei de president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, woensdag in een interview met het Duitse weekblad Stern.

Het aanzetten van de geldpers brengt de stabiliteit van de euro in gevaar en komt op den duur ten laste van mensen met lage inkomens, omdat het de inflatie aanwakkert, zo stelt Weidmann.

Volgens hem moet de prioriteit liggen bij het op orde brengen van de staatsfinanciën. ''Iedere burger weet dat je de broekriem moet aanhalen, als je te hoge schulden hebt.''

Stabiel

Ondanks de hoge schuldniveaus in sommige eurolanden ziet Weidmann nog geen reden voor paniek. Hij noemt de euro zelfs stabieler dan de D-mark en schetst voor de korte termijn zonnige economische vooruitzichten voor Duitsland.

''We gaan ervan uit dat de inkomens van particulieren het komende jaar met 3 procent stijgen. Dan kun je niet net doen of de wereld vergaat.''

Weidmann noemde de beslissing van de ECB vorige week om bijna 500 miljard euro aan goedkoop krediet beschikbaar te stellen aan banken ''een uitzonderlijke maatregel''.

De stap was volgens hem nodig om de kredietverlening door de banken aan de gang te houden. ''Het is een overbruggingshulp voor de banken, die pas weer op eigen benen kunnen staan, als de staatsschuldencrisis overwonnen is.''