AMSTERDAM – De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft een open source systeem voor robothardware gelanceerd waardoor de ontwikkeling van robots sneller en goedkoper moet kunnen. 

Het Robotic Open Platform werd begin deze maand gelanceerd met als doel robots te ontwikkelen voor thuisgebruik. Daarnaast wil de TU/e dat er een zorgrobot ontwikkeld wordt die onder de 10.000 euro kost.

Door het hele ontwerpplan van enkele bestaande robots van de universiteit vrij te geven op een wiki (open source), kunnen ontwerpers de robot verbeteren. Ook kunnen robotbouwers zelf ideeën toevoegen.

Versnelde innovatie

Wereldwijd wordt er door instellingen en bedrijven gewerkt aan robots, en dat gebeurt vaak zelfstandig. Hierdoor gaan de ontwikkelingen langzaam, blijven robots duur en sluiten producten slecht op elkaar aan, stelt de website TechBusiness.

Het Robotic Open Platform wil daarom een standaardisering van robothardware teweeg brengen. In 2007 is er al begonnen met een standaard voor robotsoftware in de Verenigde Staten.

Onlangs lanceerde een Amerikaanse webshop een sociaal netwerk voor robots, met als doel alle deelnemende robots met het internet te verbinden.