BERLIJN - De Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler is ondanks de Europese schuldencrisis optimistisch over de komende jaren.

''Onze economie is erg robuust, zelfs nu de economische situatie zowel wereldwijd als op Europees niveau moeilijker is geworden'', zei hij dinsdag in een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

Volgens Rösler zijn de Duitse bedrijven sterk genoeg om de verwachte economische groeivertraging te doorstaan.

Topeconoom

Ook de Duitse topeconoom Wolfgang Franz ziet komend jaar niet negatief tegemoet. In een interview met zakenkrant Handelsblatt stelt hij dat de Duitse economie in 2012 veel minder zal sterk groeien dan verwacht, maar niet in een recessie zal belanden.

Franz is president van het toonaangevende onderzoeksinstituut ZEW en voorzitter van de koepelorganisatie van economische onderzoekscentra in Duitsland.

Franz verwacht dat de grootste economie van Europa in het komende jaar met 0,5 procent zal groeien. In november gingen de onderzoeksinstituten nog uit van een groei die bijna twee keer zo sterk was. ''Maar een recessie vrees ik niet. En al helemaal niet zoals in 2009, toen het Duitse bruto binnenlands product met circa 5 procent kromp'', aldus Franz.

Scherpe kritiek

Volgens de topeconoom staat de Duitse economie er juist erg goed voor. Het aantal werkenden heeft een recordniveau bereikt, de capaciteitsbenutting in de industrie ligt hoger dan het langjarige gemiddelde en ondernemingen zijn gezond en hebben vertrouwen, aldus Franz. ''Met Duitsland gaat het in elk geval goed.''

Franz uitte tevens scherpe kritiek op de voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde. Zij waarschuwde onlangs voor een economische wereldcrisis zoals in de jaren '30.

Volgens Franz is het goed dat op de risico's wordt gewezen, maar kunnen recessies ook worden aangepraat. ''Lagarde zou er goed aan doen wat terughoudender te zijn met haar woordkeuze.''