PEKING - De grootste treinenmaker van China, CSR, heeft een prototype trein ontwikkeld die maar liefst 500 kilometer per uur kan gaan rijden.

Dat is veel harder dan de snelste trein van China, die 300 kilometer per uur rijdt op het traject Peking-Shanghai. Dat meldde de China Daily dinsdag.

De Chinese overheid heeft testen met de nieuwe trein goedgekeurd. Het voertuig weegt dankzij het gebruik van koolstofvezel relatief weinig.

De hoge snelheid vergt echter een vermogen van 22,800 kilowatt - ruim twee keer zo veel als de andere hsl-treinen van CSR. De vorm is volgens de makers geïnspireerd op een Chinees zwaard.

De tests zullen in januari gaan plaatsvinden en moeten een schat aan gegevens opleveren om het netwerk van hogesnelheidstreinen in China te verbeteren.

De Volksrepubliek heeft in tien jaar tijd het grootste hsl-netwerk ter wereld opgebouwd. Afgelopen maandag nog ging het traject Guangzhou-Shenzhen in bedrijf.

Sinds de zomer zijn de projecten wat vertraagd, doordat zeker 40 mensen omkwamen bij een botsing tussen twee hogesnelheidstreinen.