EU gaat redding Dexia diepgaand onderzoeken

BRUSSEL - De Europese Commissie gaat een diepgaand onderzoek uitvoeren naar de redding van de bank Dexia. Dat maakte het dagelijks bestuur van de Europese Unie woensdag bekend.

Voorlopig keurt de EU de reddingsactie van de bank door de Belgische, Franse en Luxemburgse regeringen goed.

Maar de commissie wil zekerheid dat de nieuwe garantieregelingen door de landen aan Dexia geen verstoring van de interne markt oplevert, omdat de bijdrage bovenop al eerder ontvangen steun komt. Dexia kreeg in 2008-2009 al omvangrijke steun van de drie landen.

Plan

Voor die ontvangen steun moest de bank een herstructureringsplan indienen en uitvoeren. In dat proces zit de bank nog. Dit plan werd door de Europese Commissie goedgekeurd. Dankzij dit plan kon Dexia onrendabele onderdelen afstoten en zijn schuld afbouwen.

De herstructurering heeft echter vertraging opgelopen en sinds afgelopen zomer is de bank opnieuw, door het verslechteren van de economie, in financieel slecht weer gekomen. Vandaar dat een nieuwe redding door België, Frankrijk en Luxemburg nodig was. Maar de nieuwe steun verandert het lopende plan. De commissie wil dan ook dat Dexia een nieuw plan indient.

Lees meer over:
Tip de redactie