'Maximale hypotheek moet verder omlaag'

AMSTERDAM - De maximale hypotheek die huizenkopers in Nederland kunnen afsluiten, moet verder omlaag. Dit zegt de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, in een interview met Vrij Nederland dat donderdag verschijnt.

Dit jaar is het te lenen bedrag ten opzichte van de woningwaarde al verlaagd naar 106 procent. Maar dit is nog steeds een ''enorm hoge ratio'' volgens Knot, die zich grote zorgen maakt over de hoge huizenschulden in ons land. ''In het buitenland zijn percentages boven de 80 procent zeer ongebruikelijk.''

Knot: ''Meer kunnen lenen dan het aankoopbedrag is een typisch Nederlands fenomeen, dus ik vind inderdaad dat de ratio van 106 procent verder naar beneden moet.''

Hypotheekrenteaftrek

Het kabinet drukte vorige maand een oproep van de president van De Nederlandsche Bank om de aftrek van hypotheekrente te beperken, nog de kop in. ''Ik ben ervan overtuigd dat er een moment komt waarop de wal ook hier het schip zal keren'', zegt Knot in Vrij Nederland.

Knot wijst erop dat Nederland ook vanuit Brussel op de vingers kan worden getikt voor de hoge huizenschuld. Naast het opleggen van begrotingsdiscipline vindt hij dat een ‘aparte eurocommissaris’ landen in de eurozone ook voorwaarden moet kunnen stellen over zaken als de huizenmarkt en de arbeidsmarkt.

''Als wij in Nederland die zaken laten rusten, komen wij uiteindelijk in Brussel in beeld.''

Lees meer over:
Tip de redactie