Als zelfstandig ondernemer met hart voor mijn eigen vak zie ik graag hoe mijn medeondernemers met hun werk bezig zijn, zeker diegenen waar de voorliefde voor hun vak vanaf spat.

Door Ilse de Boer

Noem hen bevlogen, noem hen vakidioten maar deze passievolle professionals hebben allemaal één ding gemeen: zij gaan ervoor met hart en ziel. Deze vakidioten snappen namelijk precies waar het om draait: het beleven én delen van pure passie.

Neem die salesmanager van een grote drukkerij, die dezelfde passie voor magazines deelt als ik. Met een sprankeling in haar ogen vertelt ze enthousiast over een nieuw project, en over haar visie op het vak. Volkomen onbewust laat ze daarbij liefkozend haar hand over het zachte glanzende papier van een van haar magazines glijden.

Terechte trots

Neem die netwerkcoach, die razend trots is op zijn zojuist verschenen boek over netwerken met je hart. Hij volgde zijn eigen hart, en nu heeft hij zijn zelf geschreven geesteskind in zijn hand, vers van de pers.

Neem die ober in het restaurant, die op ons verzoek feilloos de juiste wijn bij het verrukkelijke hoofdgerecht kiest. Met een glimlach kijkt hij vanaf een afstandje bescheiden toe hoe wij genieten van zijn perfecte aanbeveling. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hart en ziel

Het zijn stuk voor stuk vakmensen: specialisten die weten waar ze over praten en pure passie hebben voor hun vak. Je ziet het aan de schittering in hun ogen en hun trotse blik. Je hoort het enthousiasme in hun stem.

Je voelt de energie die ze krijgen omdat zij doen wat ze het allerliefste doen. Hun hart en ziel, hun ziel en zaligheid weten ze dan ook moeiteloos over te brengen op een ander.

Extra scoren

Natuurlijk kun je niet zonder enthousiasme en overtuigingskracht om jezelf of je product aan de man/vrouw te brengen. Maar het zijn juist diegenen met pure passie die extra scoren. Ze doen namelijk van nature net dat stapje extra.

Ze weten namelijk een vonk van hun enthousiasme op een ander over te brengen, en die ander soms zelfs in vuur en vlam te zetten.

Daarom dus

Waarom die vakidioten hun bevlogenheid graag delen? Omdat ze staan voor wat ze doen en er vooral oprecht met volle teugen van genieten.

Niet alleen zelf, maar ook samen met anderen. Daarom dus. En is dat samen delen niet het allermooiste aan die pure passie voor je werk?

Ilse de Boer is eigenaar van IDB Communicatie en freelance hoofdredacteur van Nail Design Magazine. Voor meer informatie: www.idb-communicatie.nl. Volg haar ook op Twitter.com/ilse_de_boer.