AMSTERDAM - Volgens werkgeversvereniging VNO-NCW en MKB Nederland is herstel van het vertrouwen in de financiële stabiliteit van Europa van het allergrootste belang om de negatieve ontwikkeling van de economie te keren. 

Dat zeggen de organisaties in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van de jongste cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB), dat dinsdag bekendmaakte dat Nederland in een recessie terecht is gekomen.

De werkgeversclubs stellen dat de kans op herstel gerechtvaardigd is, "nu de Europese politieke leiders hebben aangegeven de euro nimmer te laten vallen en financieel en economisch orde op zaken te zullen stellen."

Het ‘doormodderscenario’ in deze ramingen is volgens hen een reëel scenario, maar de ondernemingsorganisaties zijn niettemin optimistisch. Ook op de financiële markten, zo verwachten zij, zal het Europese financiële en economische beleid stap voor stap worden overgenomen. "Dat vormt de sleutel naar een breder vertrouwensherstel van consumenten en ondernemers."

Bezuinigen

De twee organisaties vinden dat er voorzichtig moet worden omgegaan met eventuele bezuinigingen op korte termijn. Die moeten volgens hen de economie niet schaden en het vertrouwen niet aantasten.

"De discussie over beperkingen in de aftrek van de hypotheekrente draagt dat gevaar wel levensgroot in zich." Ook zou het volgens VNO-NCW en MKB Nederland verkeerd zijn om de bezuinigingen in te ruilen voor lastenverzwaringen voor ondernemers.

"Uiteindelijk moet het herstel en de daarbij behorende banengroei komen vanuit het bedrijfsleven."