DEN HAAG - Het volume van de uitvoer van goederen was in oktober bijna 2 procent kleiner dan een jaar eerder, de eerste krimp van de export in bijna 2 jaar.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In september was er al geen groei. Het volume van de invoer nam in oktober met bijna 3 procent af. De omstandigheden voor de export zijn volgens de onderzoekers al meer dan een half jaar aan het verslechteren.

Waarde

De waarde van de export kwam uit op 33,6 miljard euro. Dat is ruim 2 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met bijna 3 procent tot 30,2 miljard euro. Daarmee bedroeg het handelsoverschot 3,4 miljard euro. Dat is evenveel als in oktober vorig jaar.

Van alle producten was er alleen bij grondstoffen en minerale brandstoffen sprake van een fors hogere in- en uitvoerwaarde dan een jaar eerder. Dat kwam vooral door hogere olieprijzen.

De uitvoerprijzen waren in oktober 4,2 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen met 5,2 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van vorig jaar verslechterd. Dat wil zeggen dat het prijspeil van de invoer sneller stijgt dan dat van de uitvoer.

Chemische producten

Volgens economen van ABN Amro dipt de export eerder dan verwacht. ''Op enkele gebieden is er zelfs al een krimp. Dit is bijvoorbeeld het geval voor chemische producten en voor export naar de VS'', aldus de bank in een rapport.

ABN Amro verwacht dat de export dit jaar nog met 4,5 procent groeit, maar dat dit in 2012 afzwakt tot 2,4 procent. De oorzaak is de verwachte ''milde recessie'' en de toenemende onzekerheid in Europa.

De bank noemt het verontrustend dat de export naar buurland Duitsland (goed voor bijna een kwart van de export) sneller is afgenomen vergeleken met de rest van de eurozone. Dit terwijl Duitsland in de eurozone nog altijd een van de beter presterende landen is.