Bedrijven die gratis WiFi aanbieden aan klanten of gasten komen steeds vaker voor. En dat is ook niet zo gek: met een goede verbinding bent u ervan verzekerd dat de consument net wat langer bij u blijven zitten in plaats van bij de concurrent. Waar moeten ondernemers allemaal rekening mee houden? 

Zorg dat de plaats van de router, de veiligheid van de verbinding en de juiste techniek altijd op orde zijn.

1. Plaats

Als eerste is de plaats van de modem erg belangrijk. Vaak zit die in de meterkast, en van daaruit is het hele pand draadloos niet optimaal te bereiken. Er treedt dan signaalverlies op. Vanuit de meterkast kan de modem maximaal op 1,5 meter van het inkomende signaal komen. Gebruik daarom een WiFi-router met een 'WiFi access point' erachter.

Als u tussen het modem en de WiFi-router een ethernetkabel aanlegt, dan treedt er tot honderd meter geen kwaliteitsverlies op. Zo kunt u de optimale plek uitzoeken zodat uw werknemers of uw klanten daar gebruik van kunnen maken. De juiste plek kunt u uitzoeken door het pand te schouwen: zelf of door een professionele partner van uw internetprovider.

2. Veiligheid

Wanneer u gebruik wil maken van een WiFi-verbinding binnen uw bedrijfspand is veiligheid altijd belangrijk, of de verbinding nu voor uw werknemers is of voor uw klanten. Het is natuurlijk niet wenselijk dat consumenten op uw verbinding mee kunnen kijken. Bied daarom de internetverbinding gescheiden aan, door bijvoorbeeld zelf alleen via een bedraad netwerk te surfen en de klanten via WiFi.

Ook is het niet wenselijk dat klanten elkaar 'kunnen zien' terwijl ze van uw aangeboden WiFi-verbinding gebruik maken. Hackers kunnen dan, genietend van een kop koffie, doodeenvoudig misbruik maken van de gegevens van andere gasten. De oplossing: zorg voor gescheiden netwerkcomponenten en zet daarom meerdere WiFi-verbindingen op met tussenkomst van speciale doosjes.

Wijzig ook regelmatig de login-naam en het wachtwoord. Zo voorkomt u dat klanten het wachtwoord meegeven aan omwonenden, die dankbaar meeliften op uw netwerk. Het klinkt vreemd, maar het gebeurt dagelijks. Kies ook al wachtwoord-encryptie WPA2, dat is moeilijker te kraken.

3. Techniek

De juiste techniek aanbieden is noodzakelijk. Niemand zit bijvoorbeeld te wachten op een trage WiFi-verbinding. Kies voor WiFi-N als standaard, niet voor WiFi-G. WiFi-N is namelijk veel sneller. Bij WiFi-N kunt u kiezen uit zogenoemde 'singleband' of 'dualband'. Singleband zit op dezelfde frequentie als WiFi-G, waardoor er nog ruis kan ontstaan in de verbinding. Het is daarom aan te raden een WiFi-N dualband te kiezen.

Wilt u zelf ook gebruik maken van WiFi, dan is het raadzaam verschillende 'channels' van de WiFi-apparatuur te gebruiken. De apparatuur heeft meestal 13 kanalen. Wanneer het zakelijke en het open netwerk voor klanten via hetzelfde kanaal worden aangeboden, dan is de verbinding vele malen minder goed. Maak daarom onderscheid in de kanalen.