Er is nogal wat om te doen: 4G, de aankomende vierde generatie van mobiele telecommunicatiestandaarden. Als 'nieuwe ondernemer' is het van belang deze opkomst in de gaten te houden, maar op dit moment is een ondernemer beter af met een 3G-netwerk voor dataverkeer. 

De voordelen van een 4G-netwerk liggen voor de hand. In optimale omstandigheden kan het mobiele netwerk een snelheid van 100 Mbps behalen, in tegenstelling tot 3G (56 Mbps). Tests laten echter zien dat 4G theoretisch nog honderd keer sneller kan. Voor ondernemers die sneller en slimmer willen ondernemen is dat een logisch vervolg op het bestaande 3G-netwerk waar ze beschikking tot hebben.

Maar het duurt nog jaren voordat deze supersnelheid voor consumenten en zakelijke abonnees beschikbaar is. Het is daarom raadzaam niet onnodig veel geld te stoppen in mobiele telefoons of randapparatuur om gebruik te maken van een 4G-netwerk.

Dekking

Ook speelt de dekking een grote rol in dit besluit. Met 3G is vrijwel heel Nederland gedekt. 4G is nu nog alleen beschikbaar in Amsterdam Zuidoost en Diemen via het netwerk van Tele2, en slechts enkele telefoons ondersteunen op dit moment het 4G-netwerk. Volgend jaar pas begint KPN met de aanleg van een 4G-netwerk in Nederland. En in 2015 zal de wereldwijde dekking van 4G slechts vier procent zijn, zo schrijft Webwereld.

Klanten

Voor ondernemers die 4G aan willen bieden aan klanten, zoals via een WiFi-hotspot in horecagelegenheden, dan nog rijst de vraag of dit een verstandig besluit is. In de Verenigde Staten zijn mogelijkheden bekend om via allerlei kastjes en randapparatuur het mobiele dataverkeer over een 4G-netwerk te laten verlopen (zoals Sprint), maar het is een investering die onnodig kosten met zich meebrengt.

Onderzoek wijst namelijk uit dat consumenten maar matig enthousiast worden van een 4G-netwerk. Dekking speelt een veel grotere rol bij de keuze onder consumenten, en zoals eerder gesteld biedt 3G landelijke dekking. Biedt u 4G toch aan klanten aan, dan alsnog is de kans klein dat hun mobiele telefoon het netwerk kan ondersteunen vanwege het kleine aantal toestellen dat 4G kan ontvangen.

Conclusie: het is beter te wachten totdat 4G betaalbaar wordt. Een opkomende technologie als 4G staat nog in de schoenen, waardoor investeren in dit netwerk voorlopig nog een duur grapje is. Tot die tijd voldoet een 3G-netwerk prima aan de eisen van de 'nieuwe ondernemer'.