DEN HAAG - Geef verpleegkundigen 'care-miles' als ze goede ideeën aandragen voor problemen op de werkvloer. Dat is één van de aanbevelingen van de Nationale DenkTank, een organisatie van twintig getalenteerde studenten.

De denktank is een initiatief van bedrijven en universiteiten. Bedoeling is dat de jonge mensen 'out of the box'-oplossingen (originele oplossingen) bedenken voor maatschappelijke problemen. Elk jaar worden nieuwe deelnemers geselecteerd. De groep van 2011 presenteert maandag in Den Haag haar eindvoorstellen.

Volgens de Nationale DenkTank is 30 procent van het personeel in de zorg ontevreden over de organisatie van het werk: Slechte afspraken over de taakverdeling zorgen bijvoorbeeld voor tijdverspilling, zegt een woordvoerder. En dat in een sector waar een groot tekort aan personeel is, en een hoge werkdruk bestaat.

Winnen

Volgens de DenkTank weten mensen van de werkvloer vaak zelf heel goed hoe ze de tevredenheid van patiënten zouden kunnen verbeteren, de kwaliteit van zorg, en/of de samenwerking tussen collega's.

''Via die care-miles worden ze aangemoedigd om die ideeën te spuien'' aldus de woordvoerder. ''Er zit een wedstrijdelement in. Met de care-miles kunnen ze iets winnen''.

Het idee is toegepast bij een instelling voor thuiszorg, en de resultaten waren zeer positief, zegt de DenkTank.