BRUSSEL - De eurolanden gaan een eigen verdrag sluiten. Dat is een van de opvallendste afspraken die regeringsleiders en staatshoofden in de nacht van donderdag op vrijdag in Brussel maakten. Hieronder een kort overzicht over de afspraken.

De 17 eurolanden beginnen een ''unie van begrotingsstabiliteit'' die meer begrotingsdiscipline moet afdwingen. In dit zogenoemde begrotingspakt is afgesproken dat de begroting van de landen in evenwicht moet zijn of een overschot vertoont.

Om een rem te zetten op verdere schuldopbouw mogen landen maximaal een structureel begrotingstekort van 0,5 procent hebben. Landen moeten bovendien deze verplichting opnemen in hun grondwet.

Bovendien komt er een automatisch sanctiesysteem als een land de regels met voeten treedt. Een dergelijke boete, waarop de Europese Commissie toeziet, kan alleen bij een zogeheten gekwalificeerde meerderheid worden teruggedraaid.

Reddingsfondsen

De eerder afgesproken uitbreiding van de vuurkracht van het tijdelijke noodfonds (EFSF) wordt in werking gezet. De leiders willen via het afgeven van garanties de slagkracht van het fonds vergroten zonder daadwerkelijk meer geld in het fonds te steken.

Het permanente vangnet (ESM) zal een jaar eerder dan gepland worden ingevoerd, in juli 2012. De leiders zullen bovendien heroverwegen of de capaciteit van 500 miljard euro voldoende is. De twee reddingsfondsen zullen een jaar naast elkaar bestaan.

IMF

Als extra verdediging tegen speculatie beslisten de eurolanden en andere EU-landen om 200 miljard euro extra geld te pompen in het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Het muntfonds kan die middelen in noodlijdende eurolanden stoppen.