AMSTERDAM - De Nederlandse economie is in de tweede helft van dit jaar in een recessie beland maar groeit over heel 2011 nog met 1,4 procent. Volgend jaar valt de groei echter vrijwel weg (0,2 procent).

Dat staat in de halfjaarlijkse ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB), die vrijdag zijn gepubliceerd.

De fors verlaagde prognoses zijn het resultaat van de lagere groei van de wereldhandel en het gebrek aan vertrouwen bij bedrijven en consumenten. Mogelijk trekt de economische groei na volgend jaar aan tot 1,3 procent in 2013, maar dat is sterk afhankelijk van de afloop van de Europese schuldencrisis, aldus DNB.

Als de crisis zonder grote schokken tot een oplossing komt, zoals in de ramingen van DNB wordt verondersteld, kan de mogelijk al in de loop van volgend jaar een herstel van het vertrouwen optreden. Daardoor kan ook de Nederlandse economie positieve impuls krijgen.

''We zien in ieder geval dat de Europese leiders op een constructieve manier zoeken naar oplossingen'', zei directeur Monetaire zaken Job Swank van DNB in een toelichting.

Werkloosheid

De investeringen van bedrijven groeien de komende periode nauwelijks. Werkgevers voeren bovendien een voorzichtig personeelsbeleid. De werkloosheid in Nederland loopt daardoor op tot 5,3 procent volgend jaar en bijna 6 procent in 2013.

Tijdens de recessie van 2008/2009 viel de stijging van de werkloosheid mee doordat veel bedrijven personeel in dienst hielden waarvoor eigenlijk geen werk was. Dat zal volgens Swank nu anders gaan. ''De ruimte om op die schaal personeel aan te houden, is wel zo'n beetje op.''

Sparen

Mede door de stijgende werkloosheid zien huishoudens hun beschikbare inkomen in 2012 afnemen. Zij zullen volgens DNB minder gaan consumeren en meer gaan sparen. Daarbij spelen ook de dalende huizenprijzen een rol.

''Het zal nog wel even duren voor de woningmarkt de weg naar boven weer heeft gevonden'', zei Swank. Voor 2013 voorziet de centrale bank dan ook slechts een marginaal herstel van de consumptie.