Vandaag woonde ik de begrafenis bij van een goede vriend. Hij werd slechts veertig jaar oud.

Tijdens het verhaal van zijn levensloop werden zijn keuzes in het leven belicht. Een belangrijke, richtinggevende keuze was zijn beslissing om zijn HBO-studie te staken. Hij had dure hobby’s en die moesten bekostigd worden. Dus ging hij een betaalde baan ging zoeken.

Achteraf heeft hij spijt gekregen van deze beslissing en heeft daarom enkele jaren geleden zijn studie weer opgepakt. Door ziekte gehinderd heeft hij toch doorgezet en vier dagen voor zijn dood is hij afgestudeerd. Een geweldige prestatie.

Wilskracht

Zijn verhaal doet mij stilstaan bij de kracht van wilskracht en doorzettingsvermogen. Waarom is de ene ondernemer succesvol en de ander niet? Vaardigheden en visie spelen zeker een grote rol, maar uiteindelijk ligt de sleutel tot succes toch in wilskracht en doorzettingsvermogen.

Want ondernemen is ook vooral weten wat je wilt, hoe je het wilt en het vervolgens gewoon doen. Je niet laten hinderen door (faal)angst, onzekerheid of weerstand, maar deze gevoelens erkennen en vervolgens overwinnen. Als je wilt, echt wilt, dan kun je bereiken wat je voor ogen hebt. En daar hoeft geen Covey of Secret aan te pas te komen.

Misschien is vandaag een goed moment om stil te staan bij wat jij wilt, wat je echt wilt in het leven. In je onderneming, je baan of in je privéleven. En als je dat voor ogen hebt, dan weet je nu waar de sleutel tot succes ligt: wilskracht en doorzettingsvermogen.

Maak je doel concreet, verbind er stappen en een tijdslijn aan. En je zult zien, als je er echt voor gaat, dan zul je succesvol zijn!

Vandaag een korte ondernemersblog, ik ga nog even overpeinzen.

-- Voor Robert --

Marleen Holtkamp is eigenaar van Montas ordening en coaching, gespecialiseerd in werkplektraining en professional organizing. Montas coacht bedrijven en particulieren naar een gestructureerde en overzichtelijke werk- en leefomgeving. Volg Marleen ook op Twitter.