DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) denkt dat de schuldencrisis in Europa na de top van EU-leiders donderdag en vrijdag nog niet voorbij is.

''Dit is een crisis die in 15 jaar is opgebouwd, met fouten bij het handhaven van begrotingsregels en het ontsporen van de overheidsfinanciën. Dat heb je niet op één top opgelost'', zei De Jager donderdag vanuit Marseille.

In de Zuid-Franse havenstad zat De Jager rond de tafel met christendemocratische leiders als de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy, hoofdrolspelers op de top in Brussel.

Urgentie

De CDA-minister is het niet eens met de onheilspellende woorden van Sarkozy, die donderdag stelde dat het risico dat Europa uit elkaar valt nog nooit zo groot is geweest. De Jager ziet wel dat het ''gevoel van urgentie'' in Europa is toegenomen.

''Er werd lang gedacht dat de crisis is op te lossen met meer geld. Inmiddels is iedereen hier in Marseille ervan overtuigd dat begrotingsdiscipline en begrotingstoezicht nodig zijn.''