AMSTERDAM - De Amerikaanse rockgroep Metallica vervroegt zijn Europese tournee ‘European Summer Vacation’ vanwege de eurocrisis.

Dat schrijft de Wall Street Journal. De groep was eerst van plan in 2013 zijn Europese shows te geven, nu doet Metallica dat al in de zomer van 2012.

De rockers vrezen te duur te worden als ze nog langer wachten. Bovendien verwacht Metallica dat de euro de komende tijd in waarde zal dalen ten opzichte van de dollar, waardoor het winstgevender is om de festivaltournee te vervroegen.

“Kijk, ik ben geen econoom, maar heb wel gestudeerd”, vertelt Metallica-manager Cliff Burnstein tegenover de zakenkrant. “Je moet jezelf altijd afvragen wat de beste tijd is om iets te doen.”

Red Hot Chili Peppers

Ook de Red Hot Chili Peppers, een groep die ook onder leiding staat van Burnstein, heeft zijn Europese plannen naar voren gehaald. Ongeveer 75 procent van de omzet van de band uit het buitenland.

Na de financiële crisis van 2008 houden rockbands en hun managers angstvallig zaken als valutakoersen en economische trends in de gaten bij het tekenen van contacten in het buitenland.

Valuta

Acht maanden voordat Metallica optreedt in Duitsland besluit Burnstein of de band betaald moet worden in dollars, in euro’s of een combinatie daarvan.

“We zijn een Amerikaans exportproduct, net zoals bijvoorbeeld Coca-Cola dat is”, aldus de manager. “We zijn altijd op zoek naar de beste markten.”