WENEN - De waarschuwing die kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) maandag gaf aan 15 eurolanden, is de best mogelijke motivatie voor de eurotop later deze week. Dit vindt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

''Ik kan niets effectievers bedenken dan dit'', zei Schäuble. De Luxemburgse premier en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker, die de AAA-rating van zijn land nu ook in gevaar ziet komen, veroordeelde de mededeling van S&P juist als ''compleet overtrokken en oneerlijk''.

Ook vindt Juncker het tijdstip van de waarschuwing verdacht. ''Het is erg verrassend dat deze beoordeling aan de vooravond van de Europese top uit de lucht komt vallen. Dat kan geen toeval zijn. We moeten de kredietbeoordelaars niet meer vertrouwen geven dan ze verdienen.''

Nieuw EU-verdrag

Het Frans-Duitse plan voor een nieuw Europees verdrag is hét antwoord op de waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) over de eurolanden met de hoogste kredietwaardigheid. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, dinsdag op de Franse radio.

S&P zei maandag dat de eurolanden met de hoogste kredietwaardigheid, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland, die status kunnen verliezen. Volgens Juppé zijn de plannen voor strengere Europese begrotingsafspraken ''precies het antwoord op de vragen van S&P over de tekortkomingen van het Europese economische beleid''.

Christian Noyer, bestuurslid van de Europese Centrale Bank en de president van de Franse centrale bank, zei dinsdag dat moet worden nagedacht over de rol van kredietbeoordelaars in de schuldencrisis. Volgens Noyer wordt de methodiek van S&P steeds meer politiek gedreven in plaats van gebaseerd op economische fundamenten.

Ongewenst

De waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard & Poor's om de rating van 15 landen in de eurozone te verlagen, is gezien de timing en de omvang politiek ingegeven en daarmee uiterst ongewenst. Dat zei Ewald Nowotny, hoofd van de Centrale Bank van Oostenrijk, dinsdag.

Volgens Nowotny waarschuwt S&P een hele regio in plaats van een enkel land. Het doet dat ook nog eens op een uiterst gevoelig moment, vlak voor de EU-top over de schuldencrisis. ''Daarmee bedrijven ze politiek en dat is niet aan hen", aldus de preses.

Steuntje

De waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) aan het adres van Nederland en veertien andere eurolanden is ''een steuntje in de rug'' om later deze week in Brussel spijkers met koppen te slaan bij de aanpak van de schuldencrisis.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei dat dinsdag in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. Hij wilde niet ingaan op de vraag of de kredietbeoordelaar 'politiek' bedrijft met de timing van de waarschuwing. Het lijkt er wel op dat die timing te maken heeft met de aanstaande top van Europese regeringsleiders, aldus De Jager.

''Ik zie het als ondersteuning van het beleid dat Nederland vindt dat er op korte termijn een oplossing voor de schuldencrisis moet komen'', aldus De Jager. Inhoudelijk wilde hij niet op de waarschuwing ingaan.