PARIJS - Duitsland en Frankrijk willen nieuwe Europese begrotingsafspraken vastleggen in een nieuw EU-verdrag.

Dat hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy maandag gezegd na afloop van hun ontmoeting in Parijs.

In ieder geval zijn de twee belangrijkste eurolanden het erover eens dat landen die hun begrotingstekort te hoog laten oplopen, daarvoor automatisch moeten worden gestraft. Zo moet een herhaling van de huidige schuldencrisis worden voorkomen.

De automatisch uitgevoerde sancties kunnen vervolgens alleen ongedaan gemaakt worden door een gewogen meerderheid van Europese landen. Uiterlijk in maart moet het nieuwe verdrag klaar zijn.

Alle EU-landen

De regeringsleiders willen het liefst dat alle 27 EU-landen zich aansluiten bij het nieuwe verdrag, maar staan wel open voor de optie dat alleen de 17 eurolanden dat doen.

"We hebben structurele veranderingen nodig", aldus Merkel. "Veranderingen die overeenkomsten overstijgen en dat betekent dat we een nieuw verdrag nodig hebben."

Eurobonds

Sarkozy en Merkel maakten verder duidelijk niets te zien in de eurobonds, de gezamenlijke Europese staatsobligaties. "Eurobonds vormen geen oplossing voor de crisis", aldus Sarkozy. Zo'n ingreep zou ertoe leiden dat 'gezonde' landen, zoals Duitsland en Nederland, meer rente zouden moeten gaan betalen.

De twee regeringsleiders hadden maandagmiddag een lunchafspraak in voorbereiding op de eurotop die aanstaande vrijdag plaatsvindt. De top wordt gezien als cruciaal voor het voortbestaan van de euro.

De Europese leiders beginnen dankzij het voorbereidende werk van Merkel en Sarkozy deze ''week van de waarheid'' met een voorsprong, stelt econoom Carsten Brzeski van ING in een reactie.