Hoewel het in de ICT één van de hot topics van het afgelopen jaar is weet 86 procent van de Nederlandse MKB’ers nog niet precies wat cloud computing is. Zonde, want de voordelen zijn legio: werken in de cloud is goedkoper, flexibeler, efficiënter en veiliger. Een uitstekend voorbeeld is Office 365, het virtuele kantoor van de toekomst.

Bijna de helft van de ondernemers in Nederland beschouwt cloud computing als een hype. Alle tekenen tonen echter aan dat deze virtuele wolk niet zomaar zal overwaaien, maar ook in de toekomst zal blijven hangen. Recente cijfers van Microsoft tonen aan dat MKB ondernemingen die al in de cloud werken zeer tevreden zijn. Zo zegt 56 procent flexibeler te werken, 30 procent vindt dat het geld bespaart en 30 procent is productiever.

Wat is het?

Maar wat houdt deze nieuwe manier van werken nu precies in? Eigenlijk is het principe vrij simpel. Vroeger maakte u gebruik van een aantal programma’s die op één of meerdere vaste systemen stonden. Zo deed u bijvoorbeeld de boekhouding, werkte de voorraad bij of ververste de klantgegevens in het CRM systeem.

Al deze informatie werd lokaal opgeslagen, namelijk in het programma dat geïnstalleerd staat op een PC. Via het lokale netwerk kon u misschien ook via andere computers toegang krijgen tot deze programma’s, maar zodra u het kantoor verliet was er geen mogelijkheid om nog bij, bijvoorbeeld, offertes of facturen in het boekhoudsysteem te komen.

Veilig, flexibel, goedkoop

Met cloud computing behoort dit probleem tot het verleden. Alle data wordt nu online opgeslagen. De server draait in dat geval niet in uw eigen kantoorpand maar in een gespecialiseerd en goed beveiligd datacenter. Thuis kunt u via uw PC of laptop online inloggen in deze programma’s zodat u direct toegang heeft tot de gewenste gegevens. En het kan zelfs nog flexibeler: als u op locatie over wifi of 3G beschikt heeft u ook via uw smartphone of tablet de beschikken over uw gegevens.

Ander bijkomend voordeel is dat cloud computing een stuk goedkoper is. U hoeft namelijk niet langer ieder jaar een licentie af te sluiten om van de software gebruik te maken. In plaats daarvan betaalt u per maand een vast bedrag per werknemer. Als uw bedrijf krimpt of groeit kunt u de kosten hier dan ook op schalen. Dat is wel zo efficiënt.

Lees hier verder over Office 365, een voorbeeld van wat cloud computing voor uw bedrijf kan betekenen

Alle voordelen van het werken in de cloud overzichtelijk op een rij