WASHINGTON - Met de productie van het gevechtsvliegtuig Lockheed Martin F-35, beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), moet kalmer aan worden gedaan, want bij proeven vertoont het toestel een heleboel scheuren en andere zwakke plekken.

Dat heeft een topman van het ministerie, schout-bij-nacht David Venlet, gezegd tegen de internetpublicatie AOL Defence.

Het Pentagon heeft Venlets uitlatingen vrijdag bevestigd. Hij is in het Pentagon als programmadirecteur belast met het JSF-project. Volgen Venlet hebben de omvang van de defecten die het afgelopen jaar zijn geconstateerd en de kosten om ze te repareren het Pentagon verrast.

''De meeste (problemen) zijn klein. Maar als je ze bijeenveegt en kijkt naar de plekken waar ze zich in het vliegtuig bevinden en hoe moeilijk die te bereiken zijn nadat je het vliegtuig hebt gekocht, zuigen de kosten de adem uit je longen'', zegt Venlet.

Geen gevolgen

Lockheed Martin heeft nog niet op de uitlatingen van Venlet gereageerd. In Nederland werken onder andere Stork en Fokker aan de JSF.

Een mogelijke vertraging in de productie van de Joint Strike Fighter (JSF) heeft voor Nederland nauwelijks gevolgen. Dat zei vrijdag Mat Herben, die zich destijds in de Tweede Kamer namens de LPF (Lijst Pim Fortuyn) sterk heeft gemaakt voor de aanschaf van de JSF.

Testfase

''Dat er in een testfase scheurtjes worden ontdekt, is standaard. Dat gebeurt altijd. De Amerikanen willen er vanaf 2015 honderden in de lucht gaan brengen. In Nederland gebeurt dat in 2019, met een veel kleiner aantal. Dan zijn de toestellen helemaal vrij van kinderziektes, want dan zijn er al honderden gebouwd. We profiteren dus van het feit dat ze langer gaan testen.''

Volgens Herben was overigens al eerder een vertraagde productie voorzien, na een rapport van de Amerikaanse rekenkamer.