AMSTERDAM – De procedures om een nieuw bedrijf te bouwen of de bestemming van een pand veranderen duren vooral lang door miscommunicatie. Onder andere helder taalgebruik door overheden en juristen zou procedures kunnen verkorten.

Dit meldt de Brabantse Kamer van Koophandel samen met Brabantse ondernemersorganisaties vrijdag op basis van een vooronderzoek.

De lange wachttijd staat vernieuwing in de weg, volgens de organisaties. Nu duren planologische procedures vaak 5 tot 7 jaar. De Brabantse KvK wil dit in 2020 verkorten tot 2 tot 3 jaar.

Opvallend is dat de grootste vertraging plaatsvindt in het voortraject. Hierbij is helder taalgebruik belangrijk om miscommunicatie te voorkomen. Verder moeten gemeente en ondernemer duidelijke afspraken maken over de onderzoeken die moeten worden geleverd.

Het vooronderzoek is verricht in de Brabantse gemeentes Steenbergen, Oisterwijk en Heusden. Vanaf januari 2012 gaan de betrokken organisaties verder met onderzoek. Hier moeten dan concrete adviezen uit komen om procedures te verkorten.