AMSTERDAM – De eerste steden in Amerika krijgen binnenkort verkoopautomaten waarbij aankopen met een mobiele telefoon betaald kunnen worden. Mogelijk wordt de verkoop van producten uit automaten hierdoor gestimuleerd.

Cantaloupe Systems, een Amerikaanse startup die technologieën voor verkoopautomaten ontwikkelt, maakt de automaten klaar voor Google Wallet in onder andere San Francisco, Chicago en New York. Omdat de verkopen de afgelopen jaren met bijna twintig procent zijn gedaald, zijn aanbieders van de automaten genoodzaakt uit te wijken naar dit soort nieuwe betaalmogelijkheden.

De invoering van Google Wallet gaat vrij langzaam. Het betaalsysteem werd in mei aangekondigd en werkt op het moment nog maar op één mobiele telefoon. Ook heeft Cantaloupe Systems slechts 6000 van de 80.000 automaten in het testgebied voorzien van de juiste technologie.

Mocht het experiment succesvol zijn, dan moeten in totaal zes miljoen automaten voor Google Wallet klaargemaakt worden. De overstap naar Europa duurt daardoor waarschijnlijk nog langer.

Mobiel betalen

Betalen met een mobiele telefoon is niet nieuw, maar is op het moment nog niet zo populair in het Europa en Amerika. Er zijn bijna geen verkopers die de technologie van Google ondersteunen waardoor het voor consumenten niet nodig is om de mogelijk te gebruiken. Omdat mensen tegenwoordig vaker een mobiele telefoon dan cash bij zich hebben denkt Cantaloupe dat er veel kan veranderen. Japan loopt wat dat betreft voorop, hier kunnen mensen al langer betalen met mobiele telefoons en doen dat ook massaal.