Ik vind het leuk om te zien dat er verschillend over ondernemen wordt gedacht. Zo vind ik het leuk om de ondernemersblogs te lezen van mijn collegabloggers. Waarom? Omdat ik het niet altijd helemaal met ze eens ben.

Door Edwin Dijk

Als ondernemer heb je vaak de eigenschap om een uitgesproken mening te hebben. Als je door iedereen over je heen laat lopen, red je het waarschijnlijk niet al te lang. Een beetje lef hebben en ballen tonen is dan niet verkeerd. Je moet trouwens ook niet rood aanlopen bij een beetje kritiek, maar dat is een ander verhaal.

Zo ben ik het niet helemaal eens met mijn collegablogger Robert Mekking, die stelt dat ZZP'ers geen ondernemers zijn. Dat is niet vervelend, zowel voor hem als voor mij niet. Het is juist leuk: het inspireert en zet aan tot nadenken.

Hypothese

Toen ik nog op het vwo zat moest ik bij de scheikundeonderzoeken altijd een scherpe hypothese formuleren. Het onderzoek en de onderbouwing stonden niet in dienst van de hypothese, maar van de onderzoeksvraag. In beide is het dan natuurlijk ook belangrijk om begrippen te definiëren. In dit geval: wat is een ZZP'er? Wat is een ondernemer?

Onderzoeksvraag: Is een ZZP'er een ondernemer?
Hypothese: Een ZZP'er is geen ondernemer.

Freelancer

Het zijn van een ZZP'er hoeft het zijn van een ondernemer natuurlijk niet uit te sluiten. Sterker nog, ik kan me niet voorstellen dat iedere ondernemer is begonnen met een zak geld en gewoon even mensen is gaan aannemen om zijn werk te laten doen. Zo werkt het niet, tenzij je hele goede kennissen bij de bank hebt.

In het geval van de freelancer zit het anders dan bij de ZZP-ondernemer. Werk je een half jaar 5 dagen in de week op locatie als vaste kracht, dan ben je inderdaad geen ondernemer maar een superwerknemer met een leuk salaris en een kort contract.

Daar ben ik het wel mee eens. Maar hoe zit het met de ZZP'er die geen freelancewerk doet, maar gewoon producten ontwikkelt en die aan de man brengt?

Onvoldoende

Waar Robert naar mijn idee écht op doelt, is de freelancer. Maar de woorden freelancer en ZZP'er zijn niet per definitie onderling uitwisselbaar. Een freelancer is een ZZP'er, maar een ZZP'er is niet altijd een freelancer.

Dus om terug te komen op het onderzoek op de middelbare school: zowel de onderzoeksvraag als de hypothese zouden onjuist geformuleerd zijn. De begrippen niet goed gedefinieerd en daardoor is de conclusie ook niets meer waard. Dat betekende bij mij op school een onvoldoende.

Mentaliteit

Dus laat ik het herkenbaar stellen: is het belangrijkste bij het ondernemen niet de ambitie, het doorzettingsvermogen en de daadkracht om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf stevig in de markt staat? Is ondernemen afhankelijk van de bedrijfsvorm, het aantal medewerkers of van je mentaliteit?

Dat is dus waar ik dag in, dag uit mee bezig ben. Ik verkoop ook niet mezelf, maar mijn bedrijf. Dus, ja, ik ben een ZZP'er, dat zondermeer. Maar ook: ja, ik ben een ondernemer, dat zondermeer.

Edwin Dijk is eigenaar van TimeTick Urenregistratie Software en Sitix IT Innovations. Volgen via Twitter? Dat kan via @SitixTweets