AMSTERDAM - Atos, een van ’s werelds grootste ict-bedrijven, wil e-mail afschaffen. Volgens de top van het bedrijf is 90 procent van de mailtjes tijdverspilling.

Dat zegt topman Thierry Breton van Atos in een interview met de Britse krant Daily Mail. De beslissing geldt voorlopig alleen nog voor het interne mailverkeer.

Werknemers van het bedrijf moeten weer meer met elkaar gaan praten, zodat de e-mail binnen anderhalf jaar stapsgewijs de deur uit kan.

's Avonds

“Het is niet goed dat onze werknemers ’s avonds uren bezig zijn om hun e-mails af te handelen”, aldus Breton. Volgens hem zijn slechts 20 van de 200 ontvangen e-mails belangrijk.

Het grootste probleem zit in het feit dat mensen belangrijke taken tijdelijk in de wacht zetten om een ‘onbelangrijke’ e-mail af te handelen. Een recente studie heeft uitgewezen dat dat slecht is voor de concentratie en het bovendien 64 seconden duurt voordat mensen zich weer op belangrijker bezigheden richten.

'Real time messaging' zoals op Facebook en Twitter vindt Breton wel kunnen, omdat dit mensen aanspoort om persoonlijk met elkaar te communiceren.