AMSTERDAM – De Duitse startup Upcload meet met een cd'tje en een webcam de kledingmaat van gebruikers zodat direct de juiste producten in een webshop worden aangeschaft. Dit scheelt online winkels onder andere verzendkosten.

Ruim dertig procent van de geretourneerde producten, die online zijn aangeschaft, worden teruggestuurd omdat ze niet passen. Upcload wil dit probleem met software verhelpen en meet alvorens aanschaf de kledingmaat van klanten.

Voor de meting moeten gebruikers een cd voor hun navel houden en geheel in beeld staan in vrij strakke kleding. Het systeem weet precies hoe groot de cd is en kan aan de hand daarvan bepalen wat de lichaamsverhoudingen zijn.

De metingen worden vervolgens gebruikt om de juiste producten te selecteren bij webshops die samenwerken met Upcload. De dienst is gratis voor klanten van de webshops omdat winkels voor het gebruik van Upcload betalen.

Op het moment doet de Duitse startup nog een aantal tests met onder andere kledingmerk The North Face. In 2012 wordt Upcload officieel gelanceerd.

BodyMetrics introduceerde onlangs een zelfde systeem. Hiervoor moeten mensen echter naar een fysiek pashokje, de meting is wel wat preciezer.