AMSTERDAM – Met een groot woonschip, dat twintig kilometer voor de kust van Californië komt te liggen, wil het bedrijf Blueseed buitenlandse ondernemers stimuleren om een eigen zaak te beginnen.

Peter Thiel, mede-oprichter van PayPal, zal het project financieel ondersteunen.

De oprichter van Blueseed, Max Marty, vindt dat de immigratiewetgeving in de Verenigde Staten ondernemers uit het buitenland beperkt om een eigen bedrijf te starten. Met een drijvend kantoor op internationale wateren, dat ongeveer duizend mensen moet kunnen herbergen, wil Marty letterlijk de grens doorbreken en iedereen gelijke kansen geven.

Bewoners zullen ongeveer 1200 dollar per maand moeten betalen. Hiervoor krijgen ze, naast woonruimte, ook toegang tot catering, internet en sportfaciliteiten. Bovenop de huur ontvangt Blueseed ook nog een klein percentage aandelen per startup.

Om alles te kunnen realiseren is een bemanning van tweehonderd tot driehonderd man nodig, waaronder koks, advocaten en artsen. Mogelijk wordt een oud cruiseschip omgebouwd en via een veerdienst kunnen de bewoners weer naar het vasteland komen. Een probleem is dat ze dan te maken krijgen met de strenge immigratiewetgeving van de VS.

Wanneer het project precies van start gaat is nog onbekend, met de impuls van Peter Thiel kan echter een begin worden gemaakt.