AMSTERDAM - Uitkeringsinstantie UWV verwacht dit jaar 1,3 miljoen euro te besparen dankzij het vervangen van papieren rekeningen door elektronische facturen, zo meldt de overheidsdienst donderdag.

De organisatie, die begin 2010 van start ging met e-facturen, verwacht eind dit jaar 80 procent van de facturen digitaal te verwerken. Daarmee loopt UWV voorop in de publieke sector.

"We stimuleren leveranciers rekeningen digitaal te sturen door ze te wijzen op de voordelen: snellere afhandeling, snellere betaling, gemak en minder fouten", zegt financieel directeur Peter Ploegsma.

Personeel

Naarmate het aantal e-facturen stijgt, kan de besparing van 1,3 miljoen euro verder oplopen, licht een UWV-woordvoerster toe. De kostenvermindering zit met name in overtollig personeel, dat door het wegvallen van een papieren administratie op zoek moet naar ander werk. Het gaat daarbij om 15 werknemers, zo licht de zegsvrouw toe.

De overheid liep vorig jaar achter met zijn streven om de e-factuur gemeengoed te maken. In 2010 was minder dan 6 procent van de facturen bij de overheid een e-factuur, terwijl de doelstelling 10 procent was.

Minister Verhagen van Economische Zaken heeft nu een nieuwe ambitie geformuleerd: in 2014 moet 80 procent de rekeningen die alle overheidsinstanties verwerken digitaal zijn.