DEN HAAG - Het optreden van de centrale bank van IJsland rond de toestand van de banken in het land in 2008 was ''volstrekt onacceptabel’’. Dat zei oud directeur toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) Arnold Schilder woensdag bij de parlementaire enquêtecommissie.

Schilder schetste hoe de IJslandse autoriteiten de Nederlanders in 2008 ''voorgelogen’’ hebben over de situatie bij bijvoorbeeld de bank Landsbanki. Dat was het moederbedrijf van de internetspaarbank Icesave, die in Nederland actief was en failliet ging. ''Het is volstrekt onacceptabel dat achteraf blijkt dat men ons zo voor de gek heeft gehouden’’, zei Schilder.

Hij stelde dat het IJslandse stelsel voor garanties op spaarrekeningen voldeed aan alle Europese eisen en zelfs - anders dan in Nederland - wat geld in kas had.

De gesprekken met de IJslandse centrale bank over Landsbanki en Icesave waren ''zeer indringend en zeer fel'', aldus Schilder. De IJslanders deden desondanks niet wat ze beloofden, zoals het afremmen van de Nederlandse spaartegoeden bij Icesave.

Advocaten

Diverse lokale overheden die tegoeden hadden bij de failliet verklaarde IJslandse bank Landsbanki, krijgen deze of volgende week hun eerste geld terug. Dat zei de Amstelveense wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD) woensdag na afloop van een bijeenkomst in Haarlem waarop de overheden waren bijgepraat door hun advocaten.

Circa 10 gemeenten en de provincie Noord-Holland hadden een vordering van in totaal 170 miljoen euro uitstaan bij Landsbanki.

Proefproces

Alphen aan den Rijn en Dordrecht hadden daarover in overleg met andere betrokkenen een proefproces aangespannen. Eerder dit jaar oordeelden IJslandse rechters dat zij recht hadden op een voorkeursbehandeling bij het terugvorderen van hun geld.

Amstelveen had 15 miljoen euro staan bij de IJslandse bank. Noord-Holland wilde circa 80 miljoen euro van de bank zien. De provincie is verheugd over het nieuws, maar het is volgens de zegsman ''wel afwachten tot het geld op de rekening staat''.

Landsbanki was de moederbank van de later failliet gegane internetbank Icesave.