BRUSSEL - De Europese Unie investeert in de periode 2014-2020 80 miljard euro in onderzoek en innovatie. Brussel wil daarmee de economische groei en de werkgelegenheid stimuleren.

Dat maakte de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, woensdag bekend. Voor het eerst gaan onderzoeks- en innovatieprogramma's onder één beleid vallen. Het pakket maatregelen kreeg de naam Horizon 2020.

''Horizon biedt directe prikkels voor de economie'', aldus Europees commissaris Maire Geoghegan-Quinn (Onderzoek en Innovatie). Ook de bureaucratie wordt aangepakt, om te voorkomen dat wetenschappers meer bezig zijn met administratie dan met onderzoek.

Beleid

Het CDA verwelkomt de forse verhoging van het budget en de aanpassing van het beleid als zeer gunstig voor Nederland.

De commissie zet sterk in op leidende industrieën zoals ICT en biotechnologie, en dat sluit goed aan bij Nederlandse topsectoren, aldus CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij in een verklaring. ''Ook zijn we in het huidige onderzoeksprogramma ruim netto-ontvanger en staan we zelfs in de top 5 van Europese landen die de meeste subsidies hebben ontvangen.''

PvdA

De PvdA plaatst een kanttekening. De partij vindt dat de aandacht voor ondernemers tekortschiet, terwijl banen en groei vooral ontstaan door het op de markt te brengen van nieuwe producten. Kleinere bedrijven kunnen vaak financiële en administratieve steun gebruiken bij de opstart, aldus PvdA-Europarlementariër Judith Markies.