DEN HAAG - Veel Nederlandse groentetelers hebben dit jaar fors verlies geleden als gevolg van de EHEC-crisis. Maar liefst 80 procent van de in totaal 1300 bedrijven is in de rode cijfers beland. Dat heeft LTO Nederland woensdag bekendgemaakt.

Enkele tientallen bedrijven hebben de deuren moeten sluiten wegens een faillissement of gedwongen verkoop door de bank. Telers van komkommers, paprika's en tomaten hebben in totaal 230 miljoen euro schade geleden door de EHEC-uitbraak.

In totaal is 56 miljoen kilo groente op de afvalberg beland en zijn producten als komkommer, paprika en tomaat op 500 hectares niet geoogst. Ook de handel werd hard getroffen en kreeg met een schadepost van 85 miljoen euro geen enkele compensatie.

EHEC

De EHEC-bacterie, die vooral in Duitsland veel slachtoffers heeft gemaakt, kan darmbloedingen, diarree, braken, misselijkheid, koorts, buikkrampen en nierklachten veroorzaken.

Nederlandse tuinders werden hard getroffen door de EHEC-uitbraak. De export van producten naar Duitsland en de rest van Europa kwam nagenoeg stil te liggen en ook de binnenlandse consumptie van komkommers, tomaten en paprika's daalde.

Compensatie

De groentetelers kregen 25,5 miljoen euro aan compensatie van de Europese Unie. Onlangs besloot de EU nog eens 45 miljoen extra beschikbaar te stellen, waarvan 5 miljoen euro naar Nederland gaat.

Volgens LTO Nederland blijft de vergoeding uit Brussel verre van toereikend gezien de schade die de bedrijven hebben geleden.

''Nederland is in Europa marktleider. Wij constateren dat de meeste schadevergoeding naar andere lidstaten is gegaan. De EU is helaas niet in staat gebleken om de schadevergoeding zo te verdelen onder de lidstaten dat de telers met de zwaarste schade de hoogste vergoeding krijgen.''