AMSTERDAM – Een Nederlands concept maakt het mogelijk voor consumenten te investeren in een varkenshouderij, waarvan zij biologisch varkensvlees krijgen.

Wanneer de consument honderd euro investeert in het project Buitengewone Varkens, dan krijgen zij drie jaar lang eens per jaar vers varkensvlees ter waarde van 50 euro.

Het idee achter het concept is dat varkens een goed leven moeten hebben gehad voordat zij geslacht worden. De investering van honderd euro per consument wordt gebruikt om verzorgers, boeren en dierenartsen te betalen

Crowdfunding

Het concept van Buitengewone Varkens is een voorbeeld van crowdfunding, een businessmodel waarbij het bedrijf investeringen van de consument vraagt. In ruil voor geld krijgen consumenten onder andere zeggenschap of ‘limited edition’-producten.

Over de hele wereld ontstaan startups die voedsel crowdfunden, zoals honing, wijn en koffie. Het gaat dan meestal om duurzame initiatieven.

Buitengewone Varkens wil duizend mensen zover krijgen te investeren in het concept. Op dit moment staat de teller op een kleine driehonderd.