DEN HAAG - De afzetprijzen van de industrie waren in oktober ruim 8 procent hoger dan in dezelfde maand van 2010. Daarmee was de prijsstijging kleiner dan die in de voorgaande maanden.

In augustus en september waren de prijzen bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vergeleken met september daalden de prijzen in oktober met 0,6 procent. De afzetprijzen op de binnenlandse markt daalden minder hard dan die op de buitenlandse markt.

Aardolieverwerkende industrie

Producten van de aardolieverwerkende industrie waren in oktober 24 procent duurder dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemie en de voedingsmiddelenindustrie lagen respectievelijk 13 procent en 7 procent hoger dan een jaar eerder.

De stemming onder ondernemers in de industrie is in november verder verslechterd. Vooral over de toekomstige productie waren de producenten negatiever. De indicator die het producentenvertrouwen weer geeft, daalde van -3,2 in oktober naar -4,8 in november.

Zo pessimistisch zijn de ondernemers bijna twee jaar niet geweest.

Zakelijk

Ook de zakelijke dienstverleners zijn minder optimistisch over hun toekomstige omzet. Het aantal dat in de komende drie maanden een omzetgroei verwacht, was in november nog wel groter dan het aantal dat een afname voorzag. Maar met plus 18 was het saldo kleiner dan in oktober (plus 29).