BORN - De werknemers van NedCar in Born leggen donderdagmiddag het werk neer. Dit gebeurt uit onvrede met het uitstel van een beslissing van eigenaar Mitsubishi over de toekomst van de Limburgse autofabriek.

NedCar bevestigt dat de beslissing die medio december zou vallen, is uitgesteld. De directie informeert woensdagochtend het personeel. Volgens vakbond CNV Vakmensen valt de beslissing nu in februari. De vakbond betitelde het uitstel woensdag als ''asociaal''.

In mei wees het personeel een gevraagd loonoffer af, ook al vanwege de onzekerheid over de toekomst van NedCar. Sindsdien volgden er gesprekken van vakbonden en directie met Mitsubishi over de werkgelegenheid bij NedCar na 2012.

Eind volgend jaar stopt Mitsubishi met de productie van de Colt in Born. Een nieuw model komt er niet.

Werkgroep

Een werkgroep van NedCar, bonden, ondernemingsraad en overheden is op zoek naar andere gegadigden die samen met de Japanners van de fabriek gebruik kunnen maken.

NedCar snapt dat het uitstel tot onzekerheid leidt. ''De Raad van Bestuur van NedCar realiseert zich dat dit uitstel opnieuw een beroep doet op het geduld van de NedCar medewerkers'', aldus de bedrijfsleiding. Maar het bedrijf vindt uitstel van enkele weken ''te overzien''.

Het uitstel is volgens de directie het gevolg van grote natuurrampen, zoals de aardbeving en tsunami in Japan en de overstromingen in Thailand. Ook de schuldencrisis in Europa en de steeds maar sterker wordende yen hebben een enorme impact op Mitsubishi, aldus NedCar.