Dat klinkt wellicht vreemd, alleen is het een vraag die wij weleens gesteld krijgen. En als wij er goed over nadenken, komen wij wel meer mensen tegen die hier ‘last’ van hebben.

Door Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger

En laten dat nu onder meer mensen zijn die tijdens een periode van economische teruggang en de verruwing van de maatschappij laten zien hoe het anders kan. Als ze er tenminste mee bezig willen zijn.

Het typische van deze (zaken)mensen is dat het niet direct gaat over zaken waar ze professioneel mee bezig zijn. Bijvoorbeeld levensvragen als het gaat over waar ze nu als persoon in het leven staan.

Maar in het verlengde daarvan ook wat er in de wereld gebeurt, waar de schoen wringt en wat ze zouden willen doen c.q. willen ondernemen. Logisch dat dit enig moment uitmondt in frustratie en onmacht en men hier iets mee moet, tenminste als ze het niet hun leven willen laten beïnvloeden.

Doen

Maar het ‘doen’ is gemakkelijker gezegd dan gedaan, weten wij uit ervaring. Bij ons heeft het geresulteerd in onder meer een stichting op te richten. Wij binden ondernemers aan ons die gelijkgezind zijn.

Over en weer kunnen we professioneel echt iets voor elkaar betekenen. Let wel, daar is ook een proces aan voorafgegaan. Wellicht maakt dit dat we de deze ondernemers (ook ondernemende mensen in loondienst) beter begrijpen en dat deze mensen dus op ons pad komen. Maar toeval bestaat niet en dus zal het wel de bedoeling zijn dat het pad van deze mensen ons pad kruist.

Maar ja, dat de paden elkaar kruisen is aardig, het biedt alleen nog geen oplossing voor allerlei zaken. Hoewel die oplossing altijd uit de mensen zelf komt, kunnen wij in onze begeleiding daar wel bij helpen. En dat is dan ook precies onze rol.

En eerlijk is eerlijk, het is een dankbare rol. Immers, we helpen mensen een stap te zetten in een belangrijke fase van hun leven. Het levert deze mensen professioneel, privé en de maatschappij wat op en wij worden er ook weer wijzer van. Waarbij alle kennis als het ware terug de stichting in vloeit, om daar vervolgens weer andere ondernemers die aankloppen, mee te helpen.

Delen

Het gegeven dat we dit in onze blog plaatsen heeft te maken met het feit dat als we willen delen, we er allemaal wijzer van worden. En als de graaicultuur nu niet zo was doorgeslagen, had het delen ons allen nu al tot een betere situatie gebracht dan de huidige. Maar soms moet er iets drastisch gebeuren om de schellen van de ogen te doen vallen.

Hopelijk draagt deze (economische) crisis hier aan bij en gaan we vanaf nu een betere fase in waar we elkaar allemaal accepteren, waarderen en durven delen. Dat we daar vervolgens allemaal een goed belegde boterham mee verdienen is alleen maar bewonderenswaardig. Want wie kan delen kan immers ook vermenigvuldigen. Wat ons betreft wordt dat het motto voor 2012!

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn de oprichters van Stichting Legatio. Zij ondersteunen ondernemers met de bedrijfsvoering van hun onderneming en/of hun persoonlijke ontwikkeling en worden hierbij ondersteund door een professioneel team. Legatio is ook te vinden op Twitter.