BRUSSEL - De Europese Unie richt zijn vizier op de accountantsbureaus. Brussel wil een gezondere markt, dus meer concurrentie. Daarvoor zou de macht moeten worden beperkt van de vier grootste spelers op de accountancymarkt: Deloitte, KPMG, Ernst & Young en PwC.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, presenteert woensdag haar plannen, bevestigde een woordvoerder van Europese Commissaris Michel Barnier (Interne Markt). Het is Barnier een doorn in het oog dat de zogenoemde Grote Vier, allen gezeteld in de Verenigde Staten, ook de Europese markt domineren.

Daarnaast moet de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de accountantsbureaus beter. Brussel wil ook de belangenverstrengeling aanpakken, meldden EU-nieuwssites. Zo zou een bedrijf na maximaal 9 jaar een andere accountant moeten nemen.

Crisis

De plannen komen tegen de achtergrond van de financiële crisis, die zwaktes bij accountantsonderzoek blootlegde. Onlangs richtte Brussel ook al zijn pijlen op de kredietbeoordelaars, die beoordelen hoe kredietwaardig een land of bedrijf is.

De commissie kwam in 2006 met de eerste wetten om de kwaliteit en onafhankelijkheid van accountantscontroles bij bedrijven te verbeteren. Die werden twee jaar later aangescherpt.