AMSTERDAM – Succesvol leven is je tijd vullen met dat wat je het liefste doet. Ondernemer David de Kock, schreef er met behulp van Meike Grol een boek over: Succes door eigen creatie. Drie vragen aan de auteur.

Waarom dit boek?
“Iedereen herkent het wel: wanneer je iets heel fijns hebt ontdekt, iets dat echt goed bij je past, dan wil je er mee door gaan. Twee jaar geleden besloot ik, na een succesvolle carrière als ondernemer, al mijn tijd te gaan wijden aan mijn grote passie: via eenvoudige oefeningen en inzichten iedereen leren zijn eigen kracht te vinden."

"Een logische volgende stap was een boek te schrijven, zodat ik nog meer mensen aan kan zetten tot een blijvende verandering richting persoonlijk geluk en zakelijk succes.”

Waarom is 'eigen creatie' essentieel voor succes en geluk?
“Wat je ook doet en wie je ook bent, als je je persoonlijke wensen en doelen niet helder voor ogen hebt, blijf je zwemmen. Dan pas je vooral uitstekend in de plannen van anderen. Iets creëren vanuit jezelf geeft veel meer voldoening. En het geeft je vooral het gevoel dat je leven ook echt over jou gaat.”

“De kracht van dit boek is de eenvoud. De kern is het persoonlijk succesplan op één A4-tje, dat je uit het boek kunt halen. Hierop vul je jouw inzichten uit de oefeningen uit het boek in, waarna je het op een centrale plek kunt ophangen. Elke dag zie je in een oogopslag wat jij graag zou willen bereiken en de eerste stappen ernaar toe. Allemaal heel eenvoudig en dat is precies waarom het voor veel mensen heel goed werkt.”

“Ook binnen het bedrijfsleven werkt dit model uitstekend. De hoogste vorm van management is mijns inziens 'zelf-management'. Wanneer iedereen vanuit eigen kracht (met hart en ziel) bijdraagt aan een gemeenschappelijk doel krijgt succes een geheel nieuwe betekenis.”

Wat is de belangrijkste stap op weg naar succes?
“In een van de hoofdstukken vraag ik de lezer om zijn of haar leven een cijfer te geven. Uiteraard is dit een momentopname. Wat de lezer dan nog niet weet, is dat het cijfer iets zegt over zijn of haar groeipotentie. De belangrijkste stap richting succes is namelijk groei.”

“Werkelijke groei is iets nieuws kunnen of ontdekken, en dat begint aan de rand van je 'comfortzone'. Je hebt er lef voor nodig. Succesvol leven is jezelf uitdagen te leren. De beloning voor groei is een gelukkig gevoel. Als ik mensen op een leuke en eenvoudige manier blijvend kan laten groeien, dan is mijn missie geslaagd.”