AMSTERDAM - De Amerikaanse startup Fuse Corps begint een programma waarbij professionele ondernemers een jaar lang samenwerken met kopstukken uit de publieke sector zoals gouverneurs en burgemeesters.

Op deze manier probeert het beginnende bedrijf de publieke sector van een vleugje ondernemerschap te voorzien. Problemen bij overheden vragen soms om de visie en mentaliteit uit de private sector, zo stelt Fuse Corps.

Het idee is niet nieuw, maar de startup maakt wel een professionalisatieslag in vergelijking met concurrenten als Catchafire, een online marktplaats voor ondernemers die zich pro bono willen inzetten voor de publieke sector.

Bij Fuse Corps komen namelijk alleen ondernemers aan bod met minstens acht jaar ervaring. Zij worden door de startup getest op leiderschap en hun toewijding aan de publieke sector. Vervolgens krijgen de deelnemers aan het programma een twee weken durende cursus over de cultuur binnen overheden.

De ondernemers krijgen voor hun jaar werk een normaal ambtenarensalaris. Professionals zullen met de kopstukken vooral samenwerken aan basisprojecten als onderwijs, gezondheidszorg, economie en groene energie.