AMSTERDAM – Een Chinees bedrijf dat cursussen Engels aanbiedt, wil geen mensen aannemen met de sterrenbeelden Schorpioen en Maagd. Steenbokken, Vissen en Weegschalen zijn daarentegen wel welkom.

Dat schrijft persbureau AFP op basis van de Chinese krant Chutian Metropolis Daily. Volgens een vacature van het bedrijf, dat eerst een adviseur in de arm nam, zouden Schorpioenen en Maagden te humeurig en kritisch zijn.

De onderneming, die op zoek is naar onder meer docenten Engels, geeft de voorkeur aan Steenbokken, Vissen en Weegschalen.

Ruzie

“Schorpioenen en Maagden ruziën veel met collega’s en kunnen de baan niet lang volhouden”, aldus de adviseur. Waarom de drie andere sterrenbeelden wel geschikt zouden zijn, wordt niet duidelijk.

Het is niet de eerste keer dat een Chinees bedrijf discrimineert op basis van sterrenbeeld. Zo werd een studente eerder afgewezen voor een baan bij een huwelijksbureau omdat zij een Kreeft is. Watermannen en Schorpioenen zouden geschikter zijn voor die baan.

De advertentie heeft veel commotie veroorzaakt op Chinese sociale netwerken. In 2004 ontstond controverse rond een andere ongewone eis. Vrouwen die als ambtenaar bij de provincie Hunan solliciteerden, moesten over symmetrische borsten beschikken.